روشهای ترخیص کالاهای اساسی و ضروری اعلام شد: جزئیات دو تصمیم گمرکی برای فعالان اقتصادی
تعداد بازدید :
471
تاریخ انتشار :
۱۳۹۹/۵/۴
بر این اساس، دو تصمیم از سوی متولیان گمرکی و تجاری به فعالان اقتصادی ابلاغ شده است. بر اساس تصمیم اول و مطابق تصمیمات اتخاذشده در کارگروه تنظیم بازار، مقرر شده است که اتاقها و دستگاههای ذیربط شرایط ترخیص کالاهای ضروری از گمرکات را به تجار اعلام کنند.
به گزارش دنیای اقتصاد ، ازسوی دیگر و بر اساس تصمیم دوم، تمامی تسهیلات صادرکنندگانی که ارز صادراتی خود را به چرخه اقتصادی بازنگردانده باشند، متوقف خواهد شد و صادرات این گروه از فعالان صادراتی در مسیر قرمز قرار میگیرد.
همچنین مطابق آماری که از سوی مقامات گمرکی ارائه شده است هماکنون موجودی کالاهای اساسی در بنادر و گمرکات کشور بیش از ۳/ ۵ میلیون تن است. حدود ۳/ ۳میلیون تن کالای غیراساسی غیرکانتینری نیز در بنادر و گمرکات کشور وجود دارد که حدود ۸۰ درصد از این کالاها، تولیدی، سرمایهای یا مربوط به پروژههای مختلف است. همچنین موجودی کانتینرهای وارداتی نیز بیش از ۳۰ هزار دستگاه برآورد میشود.
اما در تازهترین تصمیم محمدرضا کلامی، سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرد: طبق تصمیمات اتخاذ شده در کارگروه استانی تنظیم بازار در مشهد مقرر شده است که اتاقها و دستگاهها شرایط ترخیص کالاهای اساسی و ضروری از گمرکها را به فعالان اقتصادی ابلاغ کنند.
وی با اشاره به نشست ستاد تنظیم بازار و نشست برگزار شده با اصناف استان خراسانرضوی در مشهد مقدس تاکید کرد: طبق تصمیمات گرفته شده، کالاهای اساسی و ضروری که به واسطه عدم تامین ارز در بنادر کشور رسوب کردهاست، با مصوبه اخیر ستاد هماهنگی اقتصادی دولت میتواند به طور مشروط ترخیص شود.
او اضافه کرد: ترخیص این اقلام مشروط به داشتن ثبتسفارش و وجود کالای مستند به قبض انبار در بندر خواهد بود و ترخیص آنها از گمرکات با تعهد بانک مرکزی نسبت به تامین ارز آنها در سه ماه آتی به نرخ روز ارز صورت میگیرد.
کلامی تاکید کرد: همچنین تمامی کالاهای اساسی و مواد اولیه تولید و ماشینآلات که در گروه ۲.۱ تا ۲.۶ ارز نیمایی و ارز اشخاص قرار دارد، میتواند علاوه بر ترخیص به شیوه اعتباری (برای ارز نیمایی)، به شیوه استفاده از ارز اشخاص و واردات در مقابل صادرات یا استفاده از منابع ارزی غیر در خارج از کشور ترخیص شود.
سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صمت ادامه داد: گمرک مجاز به ترخیص کالاها به این شیوههاست؛ بنابراین واردکننده میتواند با اعلام درخواست به گمرک نسبت به ترخیص کالا در صورت عدم ارائه نیاز ارزی با استفاده از منابع ارز خارجی اقدام کند.
در گام دوم نیز مهرداد جمال ارونقی، معاون فنی گمرک ایران اعلام کرده است که تمامی تسهیلات صادرات صادرکنندگانی که ارز صادراتی را بازنگرداندهاند، متوقف میشود و صادرات کالای آنها در مسیر قرمز قرار میگیرد. به گزارش گمرک ایران، ارونقی توضیح داد: صادرات محصولات کشاورزی در سه دسته طبقهبندی میشود. کالاهای اساسی که صادرات آنها ممنوع است. کالاهای ضروری که صادرات با دریافت مجوزها انجام میشود و کالاهای استراتژیک که صادرات آنها مجاز است، اما مجوزهای قانونی هم نیاز دارد.
معاون گمرک ایران گفت: صادرات محصولات کشاورزی امسال از نظر وزنی ۴/ ۳۰ درصد و از نظر ارزشی ۸/ ۶ درصد رشد داشته است. ارونقی در خصوص برخی بخشنامهها و تصمیمات یکشبه در حوزه صادرات گفت: گمرک مجری بخشنامههاست، البته برخی بخشنامهها ایستایی برای صادرات را رقم میزند. این مقام مسوول بیان کرد: کالاهایی که در مسیر سبز اظهارنامه قرار گیرند مجاز به صادرات هستند. برخی از کالاها نیاز به اخذ مجوز از سوی سازمانهای دیگر دارند.
طبق بسته سیاستی بانک مرکزی، تمامی تسهیلات صادرات صادرکنندگانی که ارز صادراتی را بازنگرداندهاند، متوقف میشود و صادرات کالای آنها در مسیر قرمز قرار میگیرد و از آن جا که برخی کالاها فسادپذیر هستند، گمرک سعی بر رفع مشکل این نوع کالاها و صادرات آنها قبل از فاسد شدن دارد. او افزود: ارزیابی کالا در محل، شبانه روزی کردن صدور کالاها و رایزنی با کشورهای طرف در زمانی که محدودیتهای کرونایی وجود دارد از جمله اقدامات گمرک در جهت تسهیل صادرات است.