مهندس حسن نیلفروشزاده - دبیر انجمن صنایع نساجی ایران- اعلام کرد: سرمایهگذاریهای هنگفتی در زمینه ریسندگی سیستم پنبهای و الیاف بلند صورت گرفته که با واردات بیدلیل، تولیدکنندگان با لطمات جبرانناپذیری مواجه میشوند و به نوعی زنگ خطر جدی برای توقف واحدهای توانمند به صدا درآمده است.
به گفته وی، آفت بزرگ دیگر این است که نرخ برابری دلار (تا این لحظه) در گمرکات 4200 تومان محاسبه میشود، از سوی دیگر دریافت حقوق و عوارض گمرکی و همچنین مالیات بر ارزش افزوده با این نرخ محاسبه میشود که ظلم بسیار مضاعف بر صنایع نساجی داخلی به شمار میآید و عملاً به واردکننده سوبسید میدهیم و تولیدکننده داخلی را جریمه میکنیم!
دبیرکل انجمن صنایع نساجی ایران سپس به تشریح نیاز تولیدکنندگان نخهای پلیاستر با توجه به هزینهها و سرمایهگذاریهای سنگین پرداخت که سال قبل با حدود 30-40 هزارتن ظرفیت خالی سال را به اتمام رساندند و 6 هزار و 796 تن میانگین عرضه مواد اولیه موردنیاز این صنعت در بورس کالا پاسخگوی نیاز واحدها نبود(که متأسفانه میانگین میزان عرضه در حال حاضر کمتر از میانگین سال گذشته میباشد) این در حالی است که واحدهای تولیدی با 60-65 درصد ظرفیت خود کار کردند. طبعاً باید از مزیت موجود در ایران استفاده کنیم و به سمت صادرات پیش رویم. البته مدتی این کار انجام میشد اما نحوه قیمتگذاریها، تحریمها، محدودیتهای حمل و نقل و.... عملاً تداوم صادرات را غیراقتصادی کرد.
مهندس نیلفروشزاده، نیاز به واردات نخ را غیرمنطقی دانست آن هم در شرایطی که میزان عرضه واحدهای تولیدی بسیار بالاست و افزود: این موضوع را بارها در قالب نامه به انضمام اعداد و ارقام مستدل به مسئولان وزارت صنعت متذکر شدهایم زیرا هیچ دلیلی ندارد شاهد واردات کالای ساخته شده یا نیم ساخته در شرایطی که همان محصول در کارخانههای کشور تولید میشود؛ باشیم.
وی اذعان داشت: مدعی تولید انواع مختلف نخ نیستیم و چه بسا در تولید نخهای بسیار خاص در کشور با محدودیتهایی روبرو باشیم که راهی جز واردات این قبیل نخها نیست اما معضل اصلی ما واردات نخهایی است که مشابه آنها در کارخانههای کشور با حجم بالا و بهترین کیفیت تولید میشوند.
مهندس نیلفروشزاده سپس آمادگی انجمن صنایع نساجی ایران را جهت تشکیل کمیته نظارت بر قیمتگذاری انواع نخ انجمن اعلام کرد.
وی در بخش دیگر این مصاحبه به برگزاری نشست مشترک مدیران پتروشیمی تندگویان با اعضای کمیته الیاف و نخ فیلامنت انجمن صنایع نساجی ایران پرداخت و گفت: در این جلسه که مهندس سید رضا قاسمی شهری - مدیرعامل پتروشیمی شهید تندگویان- نیز حضور داشتند، از مدیران کارخانههای الیاف و نخ پلیاستر (بهعنوان دو مصرفکننده عمده چیپس پلیاستر) دعوت به عمل آمده بود.
دبیرکل انجمن صنایع نساجی ایران افزود: طبق آمار در سال گذشته، مصرفکنندگان از نظر حجم عرضه مواد اولیه پتروشیمی رضایت نسبی داشتند، به دلیل کافی بودن عرضه هیچگونه رقابتی در بورس کالا وجود نداشت و شرایط نسبتاً مطلوبی هم برای تولیدکننده (پتروشیمی تندگویان) و مصرفکنندگان وجود داشت.
به گفته مهندس نیلفروشزاده براساس جدول تهیه شده در انجمن صنایع نساجی ایران، متوسط عرضه هفتگی چیپس پلیاستر در طول52 هفته سال98، به 6 هزار و 796 تن رسید اما در 3-4 ماهه امسال، متأسفانه این رقم به حدود 4 هزار و 500 تن رسید که استمرار این شرایطِ نگران کننده، موجب افزایش غیرمنطقی قیمتها در بورس و گرانی اغلب کالاها و خدمات میشود در حالیکه بضاعت مالی مردم ظرفیت چنین روندی را ندارد.
وی اضافه کرد: بنابراعلام مهندس قاسمی، محصولات پتروشیمی تندگویان به اندازه کافی در بورس عرضه میشود؛ پس میتوان نتیجه گرفت که برنامهریزیها و نوع تولید دچار اخلال شده است.
وی در خاتمه گفت: در ادامه جلسه مذکور، طرفین به بیان دیدگاهها و نقطه نظرات خود پرداختند، مدیرعامل پتروشیمی تندگویان، شرایط مورد اشاره صنعتگران نساجی را پذیرفتند و قول مساعد جهت رفع مشکلات آنان را اعلام کردند و مقرر شد هر سه ماه یکبار این نشست مشترک تکرار شود.