اقتصاد ایران از وابستگی به درآمدهای نفتی رنج می‌برد

تعداد بازدید : 866
تاریخ انتشار : ۱۳۹۷/۴/۱۲

اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور که به مناسبت روز ملی صنعت و معدن در سالن اجلاس سران حاضرشده بود، از سیاست‌های جدید دولت در شرایط جدید برجم ازجمله عرضه نفت خام ایران در بورس داخلی خبر داد.

همایش روز ملی صنعت و معدن با حضور اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس‌جمهور، محمد شریعتمداری وزیر صنعت، معدن و تجارت، غلامحسین شافعی رئیس اتاق ایران و جمعی از  صنعت‌گران، معدن‌کاران و فعالان بخش اقتصادی، صبح یکشنبه 10 تیرماه در سالن اجلاس سران برگزار شد.

معاون اول رئیس جمهور در سخنرانی خود، با اشاره به محدودیت‌هایی که علیه فعالان اقتصادی از سوی کشورهای منطقه اعمال‌شده است، گفت: این کشورها که اکنون به دلایلی نمی‌خواهیم نام این کشورها را ذکر کنیم، عددی نیستند که بتوانند آرامش خلیج‌فارس را تأمین کنند. آن‌ها روسیاهان منطقه خواهند بود. آن‌ها مشکلاتی را برای تأمین اسکناس ارز ایران فراهم آوردند، این در حالی است که نیاز اسکناس به دلیل محدودیت کارت‌های اعتباری بین‌المللی، در ایران بسیار بالا است.

وی اظهار داشت: در دنیا البته این طبیعی است، کشور دیگری که به این حجم از اسکناس نیاز داشته باشد، یا نیست یا بسیار کم است، بنابراین وقتی‌که روی اسکناس محدودیت اعمال کردند، تقاضای اسکناس با تقاضاهای دیگری روبرو شد، پس وقتی‌که فضا ملتهب باشد، عده‌ای به بازار مراجعه می‌کنند تا اسکناس بخرند تا در منزل نگاه‌دارند؛ حجم این تقاضا روشن نیست و وقتی‌که اسکناس نیز فروخته می‌شود، مشخص نیست مصرف اصلی آن نیست.

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: تأمین اسکناس به‌راحتی مشخص نیست و البته حجم تقاضا نیز معلوم نشده است؛ این تقاضا بازار اسکناس را تحت تأثیر قرار داده و قیمت ارز را تغییر داد. این در حالی است که در ماه‌های آبان و آذر، نفت به‌خوبی فروش می‌رفت و ارز آن را می‌گرفتیم، پس تقاضا و عرضه عدم تعادل نداشت؛ البته تلاطمی مشاهده می‌شد.

نقش بخش خصوصی در ایران کمرنگ است

جهانگیری گفت:اقتصاد ایران به دلیل وابستگی به درآمدهای نفتی، رنج بسیاری را متحمل شده است. این در حالی است که نقش بخش خصوصی ایران کمرنگ است،  پس ما هم قبول داریم که نباید همه‌چیز را به تحریم و مسائل بین‌المللی نسبت داد. البته بخش خصوصی نیز خود را توانمند نمی‌دانست. پس این بیماری‌ها همیشه بوده است که تورم مزمن دورقمی را رقم‌زده است؛ نتیجه آن‌هم آن است که نظام بانکی به شکل خوبی شکل نگرفته است.

تحریم نفت ایران یک جنگ روانی است

جهانگیری بابیان اینکه آمریکایی سه‌نقطه را برای تحریم هدف‌گذاری کرده‌اند، گفت: آن‌ها می‌خواهند که نفت ایران فروش نرود؛ یعنی می‌خواهند تا آبان ماه فروش نفت ایران را به صفر برسانند. اما این‌یک جنگ روانی است. کسی که کمترین شناخت با فضای بین‌المللی دارد، به‌خوبی می‌داند که این امکان‌پذیر نیست؛ سعودی نمی‌تواند اداره کند که چند میلیون بشکه نفت به نفت جهان اضافه کند. اگر هر کشوری به‌جای ایران بخواهد نفت را تأمین کند، خیانت به ملت ایران و جامعه بین‌المللی است.

نفت خام ایران در بورس داخلی عرضه خواهد شد

وی در ادامه گفت: با کشورهای دوست خود گفتگو کرده‌ایم و راه‌های فروش نفت خود را بازکرده‌ایم. نفت خام ایران در بورس داخلی عرضه خواهد شد و بخش خصوصی، شفاف نفت بخرد صادر کند. به میزانی که نیاز داشته باشیم، بخش خصوصی در تناژهای مختلف وارد عرصه شده است. الان هم روزی ۶۰ هزار بشکه نفت در بورس خریداری می‌شود؛ اما می‌توانند برای صادرات حضور یابند. برنامه ما این است که در کاهش فروش نفت خود، حتما کاری کنیم که آمریکایی‌ها را به شکست بکشانیم. این در دولت و وزارت نفت برنامه‌ریزی‌شده است و مطمئنیم که نفت را در حد نیاز خواهیم فروخت.

معاون اول رئیس‌جمهور گفت: برای صادرکنندگان ایرانی و صادرات ما مشکل ایجاد خواهند کرد؛ اما صادرکنندگان مثل سرباز خط مقدم اقتصاد، تلاش کنند که صادرات ۹۷ را نسبت به سال ۹۶ اضافه‌تر کنند. هرکسی هر مقدار صادرات داشته، هدف‌گذاری ملی کند و نسبت به سال گذشته، صادراتش را بیشتر کند.

سیاست‌های جدید ارزی دولت متناسب با شرایط جدید اجرا می‌شود

جهانگیری بابیان اینکه آمریکا می‌خواهد بر روی نقل و انتقالات مالی ایران مشکل ایجاد کند، گفت: البته تا پیش‌ازاین هم نقل و انتقالات پول با مشکلاتی مواجه می‌شد، اما سیاست‌های جدید ارزی متناسب با این شرایط و با چند ویژگی اجرایی خواهند شد. باید شفافیت در سیاست‌های ارزی وجود داشته باشد؛ نمی‌شود کسی صادر کند، ارز حاصل از صادرات در چرخه اقتصادی کشور وارد نکند.

مهم‌ترین حرف ما در صادرات این است که ارز حاصل از صادرات در چرخه اقتصادی ورود پیدا کند. سیاست‌های ارزی ما کاملا انعطاف دارد و اگر پیشنهاد خوب بیاید، اصلاح خواهیم کرد.

دریافت ارز به ازای ورود کالا به کشور

عضو کابینه دوازدهم گفت: ارز حاصل از صادرات باید برگردد. در بخش واردات نیز مهمترین حرف ما این است که اگر کسی ارز می گیرد، کالا مابه ازای آن وارد کشور کند. به همین دلیل گفتیم که ثبت سفارش صورت دهد. این موارد در گذشته متاسفانه اتفاقی رخ داده است که نمی شود راجع به آن صحبت کرد. حوصله آن را ندارم، نه اینکه از کسی حساب می برم. وقتی حوصله داشته باشیم می گویم.

وی افزود: اینکه بحث قیمت ارز در شرایطی که دشمن ما می خواهد یک التهاب وارد کند، را نمی توانیم غیرمدیریت شده رها کنیم امکان پذیر نیست. مبنای اقتصاد کشور نمی تواند آن چهارتا اسکناسی باشد که در یک جایی فروخته می شود. برای اینکه یک مبنای واقعی داشته باشیم، حرف ما این بود که ارز حاصل از صادرات واقعی بخش خصوصی، به واردکننده بخش خصوصی واقعی اختصاص داده شود. البته قیمت مورد توافق صادرکننده و واردکننده است و دولت دخالتی نمی کند. اما اینکه نحوه توافق میان دو طرف چه باشد، همین امروز و فردا کار را نهایی کنند. از اینجا نرخ ارز بیرون می آید.

واگذاری 29 میدان نفتی به شرکت‌های داخلی


معاون اول رییس جمهوری با اشاره به محدودیت‌هایی که در بخش خارجی ایجاد شده است، گفت: دستگاه‌ها باید به هر میزان که می توانند محدودیت های پیش روی بخش صنعت ومعدن را بردارند . این موضوع را با جدیت در ستاد اقتصاد مقاومتی پیگیری خواهم کرد.

هدف دولت این است که بازار داخلی کشور تقویت شود و به همین منظور واگذاری طرح‌ها و پروژه های نفتی به شرکت‌های داخلی در اولویت قرار دارد و واگذاری 29 میدان نفتی کشور در این طرح دیده شده است.

 
منبع :
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
متن نظر :
ارسال نظر
نظرات کاربران
میزان اهمیت
ایمیل
توضیحات
ارسال