گفت وگوی سایت خبری اتاق تهران با مجتبی خسروتاج، رییس سازمان توسعه تجارت جایزه صادراتی امسال محقق می شود
تعداد بازدید :
501
تاریخ انتشار :
۱۳۹۷/۲/۱۸
براساس اعلام وزارت صنعت، معدن و تجارت، 1300 میلیارد تومان به عنوان جایزه صادراتی سال 97 در نظرگرفته شده است. در سال گذشته این مبلغ یک هزار میلیارد تومان بود که به طور کامل تحقق نیافت. صادرکنندگان مبالغ جایزه صادراتی را متناسب با حجم صادرات کشور نمی دانند و از سوی دیگر نسبت به تاخیر در پرداخت آن گله دارند و معتقدند این جایزه صرفا جبران خسارت آن هاست. رییس سازمان توسعه تجارت درباره این سه موضوع توضیح می دهد.
*پرداخت جایزه صادراتی در سال های گذشته با تاخیر همراه بوده است. دلیل بروز این تاخیر چیست و فکر می کنید در سال جاری رقم اعلام شده محقق شود؟
برای سال جاری، مبلغ 1300 میلیارد تومان به عنوان جایزه صادراتی در نظر گرفته شده و در قالب قانون بودجه به سازمان های مربوط ابلاغ شده است. البته این رقم ربطی به مطالبات معوق ندارد. رایزنی با سازمان برنامه و بودجه به جریان افتاده است اما تحقق موادی از بودجه که بار مالی دارد، مستلزم گذشت یک بازه زمانی و تهیه دستورالعمل ها و اجرای آن ها است. بررسی منابع و درآمدهای گمرکی نیز به منظور اجرای این قانون در حال انجام است.
*یکی از گلایه های صادرکنندگان نسبت به جوائز صادراتی عدم تناسب مبالغ در نظر گرفته شده با حجم صادرات غیرنفتی است. مبنای تعیین رقم جایزه صادراتی چیست؟
در قانون اینطور پیش بینی شده که میانگین نرخ موثر تعرفه واردات کالاهایی که مشابه آن در داخل تولید می شود، یک درصد افزایش پیدا کند و از محل این افزایش، منابع لازم برای مشوق صادراتی تامین شود. در پایان سال گذشته تعرفه بعضی کالاها که در داخل نیز تولید می شود، با در نظر گرفتن مسئله حمایت از تولید داخل اصلاح شده و در دولت به تصویب رسیده است. در جلسات اخیر با سازمان برنامه و بودجه و گمرک در این باره که میانگین نرخ موثر بدست می آید یا نه بحث شده است. اگر رقم مورد نظر حاصل شود نیاز به افزایش جدید یا اصلاح جدید تعرفه ها نیست و اگر به منابع مورد نظر از این محل نرسیم، پیشنهاد اصلاح حقوق ورودی بعضی اقلام را به دولت ارائه می کنیم، هرچند براساس محاسبه ما، اصلاحات تعرفه ای که تاکنون انجام شده کفایت می کند و با افزایش یک درصدی میانگین نرخ موثر تعرفه در درآمدهای گمرکی سال 97 نسبت به 96 نیازی به افزایش های جدید نداریم.
*مبلغ در نظر گرفته شده از نظر بعضی کارشناسان و صادرکنندگان صرفا جبران خسارت هایی است که صادرکننده به دلایل شرایط و مقررات داخلی محتمل می شود.
به هرحال صادرکنندگان می خواهند در فضای رقابت در بازار جهانی هرچه بیشتر مساعدت شود اما باید واقعیت های اقتصاد و منابع فعلی را هم در نظر گرفت. با وجود محدودیت های مختلف در سال گذشته حجم صادرات غیرنفتی کشورمان به 47 میلیارد دلار رسیده است. فعالان اقتصادی در هر شرایطی در فضای رقابت باید به کاهش هزینه ها و افزایش بهره وری فکر کنند. با توجه به مسائل موجود، بار مالی حمایت و پشتیبانی از صادر کنندگان به 4 هزار میلیارد تومان می رسد اما مجلس شورای اسلامی با در نظر گرفتن منابع درآمدی بیش از 1300 میلیارد تومان را تصویب نکرده است. آنچه در بسته حمایتی دیده شده، تمرکز بر حمایت های غیرمستقیم است. در بخش صنایع دانش بنیان و خدمات فنی و مهندسی هرچند جایزه صادراتی مطرح است اما در مورد دیگر اقلام حمایت های غیرمستقیم انجام می شود.