به گزارش اتاق خراسان رضوی، محمود سریع القلم که در مراسم افتتاحیه پنجمین همایش ملی توسعه پایدار با رویکرد بهبود محیط کسب و کار سخن می گفت، متذکر شد: باید بدانیم و آموزش ببینیم که میان هویت، امنیت و اقتصاد چه نوع تقسیم بندی وجود دارد. می شنویم که می گویند اولویت کشور بر محور امنیت است اما کشوری که ثروت تولید نکند نمی تواند از امنیت و هویت خود دفاع کند و باید برای این دو بخش در اصطلاح از جیب خرج کند.
وی یادآور شد: ما در حاکمیت کشور به نتیجه نرسیدیم و لازم است تاکید کنیم که حکمرانی یک امر تخصصی است و انتقال آن از طریق روابط خویشاوندی و تعاملات دوستانه میسر نمیشود و کشورهایی که توسعه و دانش حکمرانی را مدنظر قرار دادهاند، حالا توسعه را نیز تجربه می کنند.
این استاد دانشگاه در ادامه اذعان کرد: اگر بخواهیم موضوع کسب و کار را مورد بحث قرار دهیم باید آن آناتومی و اسکلت کلانی که در این حوزه وجود دارد را مدنظر قرار دهیم.
این استاد دانشگاه اذعان کرد: میخواهم بر این فرضیه بنیادی تاکید کنم که هر هنرمند، سیاستمدار، دانشگاهی و شخصی که بخواهد رشد کند باید در مدارهای بین المللی قرار گیرد.
وی بیان کرد: امروز مبنای رشد و کارآمدی، ارتباطات جهانی است. اگر تاریخ تجارت اروپا را مطالعه کنید، می بینید آنها ابتدا ارتباطات بین الملل را محور قرار دادند و در گام بعد تجارت قاره ای را توسعه بخشیدند و به باور من، اگر این موضوع حل و فصل نشود، نمی توانیم سایر حوزه ها را اصلاح نماییم.
وی از پراکندگی امور در ایران که بعضا به «جامع الاطراف» بودن تعبیر می شود، انتقاد کرد و توضیح داد: ما با انبوهی از مشکلات در کشور خودمان مواجهیم اما عدهای دنبال آن هستند که در آن سوی دنیا گرهی را بگشایند.چالش این پراکندگی ، صرف انرژی فراوان و عدم حل مشکلات واقعی است.
سریع القلم تاکید کرد: اگر بخواهیم کشورمان پیشرفتی را تجربه کند باید کتاب و متن بخوانیم و صرفا با برگزاری همایش، ابلاغ دستورالعمل و آیین نامه و سخنرانی، راه به جایی نخواهیم برد.
وی یادآور شد: توسعه یافتگی یک علم است که بنیان آن را تولید ثروت، رشد بخش خصوصی و کارآفرینی شکل می دهد. ما نمی توانیم در رخوت تاریخی بمانیم که بر کشورمان رفته است چرا که توسعه به معنای تصمیم گیری، اقدام کردن و اصلاحگری برای پیشرفت است. یعنی باید همان قوانین موجود جهانی که تجربه شده را رعایت کنیم.
او گوشهچشمی داشت به تجربه کشور چین در این رابطه و گفت: هیچ کشوری در جهان پیدا نمیشود که 20 درصد از تجارتش با چین نباشد. آنها با اولویت قرار دادن این بخش توانستند این مهم را محقق سازند و حالا در تلاشند این سهم را تا 40درصد افزایش دهند. حاکمیت ها نیازمند اولویت بندی هستند و باید رای امور خود را بشناسند. مضاف بر آن، هیچ حاکمیتی نمیتواند بدون مشارکت با بخش خصوصی به چنین ظرفیت و جایگاهی برسد.
استاد دانشگاه شهید بهشتی تهران تاکید کرد: اصول توسعه یافتگی به اتکای آنچه بشر تجربه کرده، شامل صنعتی شدن، بوروکراسی کارآمد، شایسته سالاری، هماهنگی میان سه قوه، توزیع عادلانه امکانات، محوریت تولید و فناوری و تصمیمگیری اقتصادی غیر سیاسی می باشد.
وی رسالت دانشگاهیان و فعالان بخش خصوصی را اصلاح فهم و دانش حاکمیت و ساختارهای تصمیمگیرنده را از مسائل بین المللی و رویکردهای توسعه ای دانست و خاطر نشان کرد: به واقع بسیاری از پارادایم های فکری ما نیازمند تغییر هستند و یکی از وظایف مهم ما این بوده که باور خود و اطرافیانمان را با تاکید بر نگاه و مفهومیغیر سیاسی، نسبت به نظام بین الملل و مفهوم حکمرانی اصلاح نماییم.
وی نظام بین الملل را مرکز توانایی توصیف کرد و تحقق شایسته سالاری را در پیوند خوردن بخش های مختلف با این حوزه دانست و گفت: اصول توسعه مشخص هستند و در همه جای جهان نیز یکسان تلقی می شوند. مدتهاست که ما در کشورمان صحبت از توسعه می کنیم اما تا ساختارها درست نشوند، شایسته سالاری و به تبع آن رشد و توسعه نیز محقق نمی گردد.
وی خاطر نشان کرد: قدرت سیاسی و اقتصادی برای تحقق توسعه، باید از هم جدا شوند و هر زمان این مهم رخ داد، ما وارد مرحله بعد توسعه می شویم. اگر قدرت سیاسی از قدرت اقتصادی جدا نشود، آنگاه آزادی مدنی و سیاسی نیز محقق نمی شود.
وی به تشریح بنیان های فکری در مورد اجماع پرداخت و گفت: قفل شدن به کشورهای دیگر، بین المللی شدن، فعالیت متمرکز تخصصی، تفکیک قدرت اقتصادی از قدرت سیاسی، تبادل با بازارهای کار، سرمایه و فن آوری و پشتیبانی از طبقه متوسط و اقشار حرفه ای جامعه، این بنیان ها را شکل می دهند.
سریع القلم یادآور شد: کشوری که می خواهد توسعه پیدا کند، نمی تواند سیگنال های متناقض به جهان ارسال کند. ما سیاست خارجی را نیاز داریم که منجر به توسعه شود، نه آن رویکردی که نظم جهانی را نپذیرد اما مطالبه گر توسعه نیز باشد. به هر رو، ما اگر می خواهیم مرزهای ایران و هویت آن در امنیت باشد، باید در تعامل با جهان قرار بگیریم. اگر نگاهمان را به نظام بین الملل عوض نکنیم نمی توانیم در حوزه اقتصاد نیز موفق عمل نماییم.
این استاد دانشگاه شهید بهشتی خاطر نشان کرد: اگر پشتوانه یک دولت، کارآفرینان باشند رشد را تجربه می کند وگرنه به درد پوپولیسم دچار می آید. از طرفی ما در حاکمیت نمی توانیم چند مکتب فکری داشته باشیم. تفاوت حاکمیت با مردم این است که حاکمیت به 50سال آینده می اندیشد و وحدت آن حائز اهمیت است.
وی رویکرد فعلی غرب را تلاش برای به انزوا کشاندن کشورمان در حوزه های سیاسی دانست و متذکر شد: اگرچه آمریکا حرف از حمله می زند اما قصد مواجهه نظامی با ایران را ندارد، بلکه تلاش او و متحدانش تضعیف جدی اقتصادی ایران و تبدیل کردن آن به کشوری فقیر و کاستن از اهمیت و جایگاه کشورمان است. حالا اگر ما این شرایط را درکت نکنیم، اقتصاد لطمه خواهد خورد و آن ها با یک استراتژی آرام و درصدی به اهداف خود می رسند.
سریع القلم یادآور شد: تلاش کنیم سطح دانشمان را بالا ببریم و پارادایم های جهانی را در کشور معرفی کنیم تا آن هایی که در کشور در حال برنامه ریزی هستند به استناد این آگاهی ها و اطلاعات، در رویکردهای خود تجدیدنظر کنند.