قانونی برای همدلی
تعداد بازدید :
1847
تاریخ انتشار :
۱۳۹۵/۱۱/۳۰
اگر دولت بحث معافیت مالیاتی را درباره عمل شرکتها به مسئولیت اجتماعی فراگیر کند، شاهد نتایج خوبی در این زمینه خواهیم بود. مؤسسات خیریهای وجود دارند که معافیت مالیاتی دارند اما این معافیتها باید قانون شود و به نظر من این قانون میتواند در ایجاد همدلی، خوشبینی آحاد جامعه به بخش سرمایهداری و بنگاهداران کمک کند.
احمدپورفلاح
درصد بالایی از توجه به مسئولیت اجتماعی توسط بنگاهها کار دل است. یعنی یک کنش عاطفی است که البته مزایایی را برای بنگاه اقتصادی به همراه میآورد. آرامش برای کارکنان داخلی، اعتماد بیشتر به مدیریت و ایجاد جو معنوی در یک مجموعه از آثار توجه به مسئولیت اجتماعی توسط بنگاههاست. از طرف دیگر بنگاهها در کنار فعالیتهای مرتبط با مسئولیت اجتماعی، مسئولیتی در رابطه با محیطزیست دارند یعنی مکانی که کارخانهشان واقعشده و کارگران آنها در آن مکان کار یا زندگی میکنند.
این مسئله بهتدریج در بسیاری از کشورهای صنعتی و پیشرفته قانونی میشود. در این کشورها منظور کردن بودجهای برای شکل دادن به مسئولیت اجتماعی وضعیت یک تکلیف را به خود گرفته است. این تکلیف بهطورمعمول از مالیات هم معاف است و البته مدیران شرکتها در صورت در نظر گرفتن بودجهای برای هزینههای عمل به مسئولیت اجتماعی و هزینه نشدن این بودجه مورد مواخذه قرار میگیرند. این مسئله در کشورهای پیشرفته و دموکراتیک که تمایل ندارند نقش دولت در اقتصاد برجسته باشد و در همه مسائل دخالت کند، پیگیری میشود و درواقع بنگاهها مسئولیتهایی را بر عهده میگیرند که یا دولت نمیتواند یا نمیخواهد انجام دهد.
سؤال اینجاست که در ایران با توجه به رکود اقتصادی چقدر از واحدهای صنعتی تمایل به عمل به مسئولیت اجتماعی رادارند؟
نکته اول، این مسئله فعلاً در ایران اجباری نیست اما بسیاری از واحدها در همین شرایط به وظایف ملی و مذهبیشان عمل میکنند اما به شکل غیر سیستماتیک و غیررسمی. همه بهنوعی در کار خیر زی مدخل هشتد. در شرایط فعلی و این بار محک داوطلب شده است تا مسئولیتهای اجتماعی را به شکل رسمی و سیستماتیک دربیاورد. بسیاری از مؤسسات خیریه در شرایط رکود بنگاهها با کمک بنگاهها توانستند به مؤسسات خیریه کمکهای بالایی کنند یا مؤسساتی را ایجاد کردند که با پشتیبانی آنها به وظایف ملی و مذهبیشان عمل میکنند. ضریب افزایش مؤسسات خیریه عامالمنفعه و مردمی، اثرگذارتر شدن و توسعه این مؤسسات را نشان میدهد و این به این معنی است که مردم وقتی هم گرفتار هستند، به گرفتارتر از خودشان کمک میکنند.
من اطمینان دارم اگر دولت بحث معافیت مالیاتی را درباره عمل شرکتها به مسئولیت اجتماعی فراگیر کند، شاهد نتایج خوبی در این زمینه خواهیم بود. مؤسسات خیریهای وجود دارند که معافیت مالیاتی دارند اما این معافیتها باید قانون شود و به نظر من این قانون میتواند در ایجاد همدلی، خوشبینی آحاد جامعه به بخش سرمایهداری و بنگاهداران کمک کند.
خیلی از مردم تصور نادرستی در مورد بنگاههای اقتصادی دارند که با اجرای این قانون این تصور اصلاح میشود. خیلی از بنگاهداران دستگیر دردمندان هستند که این مسئله در مواردی در کشورمان هم سیستماتیک شده است.
سالیانه در موسسه محک هزاران کودک بدون دریافت یک ریال معالجه میشوند و حتی خانوادهها امکان اسکان رایگان در تهران را دارند. موسسه محک در رتبهبندی جهانی رتبه چهارم را ازنظر شفافیت و خدماتدهی و رضایتمندی مددجویان کسب کرده است. رئیسجمهوری سویس در یک سفر 48 ساعته به ایران، یک روز را به بودن در محک اختصاص داد و گفت وقتی محک را دیدم دیدگاهم در مورد فرهنگ و نوعدوستی مردم عوض شد.
من بهعنوان یک محکی از اتاق تهران به دلیل حمایت از محک تشکر میکنم و بهعنوان یک عضو قدیمی اتاق تهران از محک تشکر میکنم که فرصت همدلی را برای فعالان اقتصادی فراهم کرده است.