سامانه نیما رونمایی شد

سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی یا «نیما» برای ساماندهی معاملات ارزی با حضور معاون اول رییس‌جمهور رونمایی و عملیاتی شد.

به گفته مسوولان بانک مرکزی این سامانه قابلیت تنظیم‌شوندگی و سیاستگذاری دارد و تمام منابع و مصارف ارزی کشور در سامانه جمع می‌شود و بر اساس ترجیحات متقاضی و اولویت‌های سیاستگذار عرضه و تقاضا صورت می‌گیرد.


سامانه نیما ابزار اطلاعاتی برای رصد لحظه‌ای بازار ارز است و از این طریق امکان سیاستگذاری فوری و مداخله موثر را برای حاکمیت فراهم می‌کند. این سامانه می‌تواند با پیش‌بینی قبل از وقوع التهابات بر بازار ارز، نیازمندی‌ها و منابع ارزی را با توجه به سیاست‌های کلان کشور کنترل کند و مصارف ارزی را به صورت سیستماتیک در اختیار بگیرد.


در ساختار سامانه نیما، چهار بازیگر عمده تعریف شده که شامل‌ وارد‌کنندگان کالا و خدمات به عنوان متقاضیان ارز، صادرکنندگان کالا و خدمات شامل دولت به عنوان صادر‌کننده نفت و واسطه‌گران شامل بانک‌ها و صرافی‌ها و سیاستگذار ارزی که بر اساس پیش‌بینی منابع و مصارف نرخ و دامنه آزادی نرخ‌ها، اولویت‌ها و سقف مصارف را کنترل می‌کند.


نیما سه ویژگی دارد؛ فراهم کردن داده‌های کامل و واقعی از عرضه و تقاضای ارز، عملیاتی کردن فرآیند تامین منابع و تخصیص مصارف ارزی در ساختاری یکپارچه، پیوند‌دهنده ارگانیک با فرآیند تجارت خارجی کشور از مسیر ثبت‌سفارش تا ترخیص کالا و پوشش‌دهنده نیازهای خرد مردم نظیر ارز مسافرتی، درمانی و دانشجویی.


به گزارش ازجهان صنعت ،نقش صرافی‌ها و بانک‌ها در سامانه نیما هم به عنوان واسطه منابع و مصارف ارزی مکمل نقشی است که بانک‌ها برعهده دارند تا بر اساس نیازهای وارد‌کنندگان امکان تخصیص، اولویت‌بندی یا عدم تخصیص ارز به آنها توسط سیاستگذاران وجود داشته باشد.


با عملیاتی شدن سامانه نظام یکپارچه معاملات ارزی یا نیما، رویکرد واکنشی سیاستگذار به رویکرد کنشی تبدیل می‌شود و پیش از بروز التهابات ارزی با کنترل تقاضای موثر و هدایت بهینه منابع نوسانات هیجانی، مقطعی و سیستماتیک در آن قابل کنترل است و با سامانه جامع تجارت وزارت صنعت، معدن و تجارت و پنجره واحد نظام فرامرزی پیوسته ارتباط دارد.


رییس کل بانک مرکزی نیز در آیین رونمایی از سامانه الکترونیکی نیما حجم گشایش اعتبار بر مبنای دلار ۴۲۰۰ تومان را ۹۲۱۰ فقره اعلام کرد و گفت: برای تامین ارز مسافرت‌های خارجی، دانشجویان و بیماران تصمیماتی گرفته شد.


ولی‌الله سیف افزود: این حجم از گشایش اعتبار معادل دو میلیارد و ۳۶۱ میلیون دلار بوده است.


وی ادامه داد: در بخش یورو نیز ۵۲۵۰ فقره با ارزش یک میلیارد و ۵۵۵ میلیون دلار از تاریخ ۲۲ فروردین تا سوم اردیبهشت ماه تخصیص داده شده است. رییس کل بانک مرکزی خاطرنشان کرد: همچنین ۶۰۸۵ فقره به ارزش یک میلیارد و ۳۴۲ میلیون دلار نیز ارزهای مختلف با دلار ۴۲۰۰ تومانی تخصیص داده شده است.


سیف با اشاره به اعلام آمادگی صرافی بانک‌ها برای همکاری گفت: صرافی‌های بانک‌ها اعلام آمادگی کرده‌اند که بدون هیچ محدودیتی ارز را خریداری کنند. البته هیچ محدودیتی برای آنها وجود ندارد.


رییس کل بانک مرکزی با اشاره به اینکه اولویت اصلی به حرکت در‌آمدن سامانه نیماست، تصریح کرد: بر همین اساس واردات و صادرات کشور در شرایط مناسبی جریان پیدا می‌کند، البته برای تامین ارز مسافرت‌های خارجی، دانشجویان و بیماران تصمیماتی گرفته شده و با امکاناتی که ممکن است در سامانه نیما ایجاد شود، اقدامات جدیدی در این موارد انجام می‌شود.


رییس شورای پول و اعتبار با اشاره به قابلیت‌های سامانه نیما گفت: تمام منابع و مصارف در یک محل جمع و بر اساس برنامه سیاستگذار عرضه تعیین می‌شود.

 

رییس کل بانک مرکزی بیان کرد: واردکنندگان کالا و خدمات و همچنین صادرکنندگان که شامل دولت و بخش خصوصی است، می‌توانند از این سامانه بهره‌گیری کنند. همچنین واسطه‌گران شامل بانک‌ها و صرافی‌ها منابع را از سمت عرضه‌کنندگان به متقاضیان هدایت می‌کنند.

 
 
منبع :
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
متن نظر :
ارسال نظر
نظرات کاربران
میزان اهمیت
ایمیل
توضیحات
ارسال