با یک توافق چندجانبه اجرا می‌شود تأمین مالی ۳۰ هزارمیلیاردی برای ایجاد اشتغال‎

امروز (یکشنبه) سازمان برنامه‌وبودجه میزبان مسئولان ارشد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بانک مرکزی، صندوق توسعه ملی و برخی بانک‌ها بود و طی آن در مورد طرح اجرای دو برنامه ملی ایجاد اشتغال توافقاتی انجام شد.

بر این اساس برنامه ایجاد اشتغال روستایی و عشایری و همچنین برنامه فراگیر اشتغال سال جاری در دستور کار قرار گرفت.

در این طرح بر اساس دستور رئیس‌کل بانک مرکزی حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان برای اشتغال فراگیر به بانک‌ها ابلاغ شده و آن‌طور که پورمحمدی - معاون امور تولیدی سازمان برنامه‌وبودجه - تأکید می‌کند بهتر است سریع‌تر به شعب بانک‌ها در سراسر کشور ابلاغ شده و در دستور کار قرار گیرد. همچنین قرار است تا دواحد درصد از نرخ سود متعلق به این تسهیلات به‌صورت یارانه تأمین مالی شود.

همچنین در طرح ایجاد اشتغال روستایی و عشایری حدود ۱.۵ میلیارد دلار با پیشنهاد دولت به مجلس شورای اسلامی و تصویبی که انجام شد از سوی صندوق توسعه ملی برداشت می‌شود که رقمی معادل پنج هزار میلیارد تومان بوده و در بانک‌ها و صندوق‌ها سپرده‌گذاری شده و به‌صورت قرض‌الحسنه و با سود صفر درصد خواهد بود. همچنین معادل این مبلغ را قرار است بانک‌ها و دستگاه‌ها تأمین کرده که درمجموع به حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان می‌رسد.

در رابطه با سود این تسهیلات در این بخش نیز با توجه به این‌که در حال حاضر سود بانک‌ها ۱۸ درصد بوده و سود منابع که قرار است از طریق صندوق توسعه ملی برداشت شود به‌صورت قرض‌الحسنه و با سود صفر درصد خواهد بود درمجموع سود متوسطی حدود ۹ درصد را در بر می‌گیرد.

آن‌طور که پورمحمدی اعلام کرد: با توجه به تأکیدی که مجلس شورای اسلامی سود صندوق توسعه ملی را حدود شش درصد تأکید کرده است، بنابراین برای کاهش نرخ ۹ درصدی باید منابع حدود سه درصد ارزان‌تر ارائه شود که این نیز بررسی و انجام خواهد شد.

بر اساس توضیحات معاون امور تولیدی سازمان برنامه‌وبودجه ۵۰ درصد از منابع پیش‌بینی‌ شده در مناطق روستایی و عشایری توزیع شده و ۵۰ درصد باقی‌مانده به‌طور رقابتی و هر جایی که عملکرد مناسب‌تری داشته باشند به آن اختصاص پیدا می‌کند، اما درمجموع این تسهیلات در طرح اشتغال روستایی و عشایری مربوط به مناطق با جمعیت کمتر از ۱۰ هزار نفر خواهد بود.

رشد در بهترین حالت ۴۰۰ هزار شغل ایجاد نمی‌کند

در این مراسم علی ربیعی – وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی – با اشاره به این‌که فعالیت‌ها برای ایجاد اشتغال در دولت انجام شده و ادامه‌دارد، گفت که متوسط اشتغال ایجاد شده مناسب است اما ملموس نیست. باید کار و تلاش بیشتری در این رابطه انجام شود.

وی در این رابطه معتقد است که سیاست اشتغال متمرکز باید وجود داشته باشد درحالی‌که در حال حاضر عمدتاً سیاست‌های ما سرمایه‌گذاری است.

وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به وجود حدود سه میلیون و ۳۰۰ هزار بیکار در کشور اظهار کرد: باید سالانه حدود یک‌میلیون شغل ایجاد کنیم اما این در شرایطی است که در بهترین حالت اگر رشد اقتصادی ادامه‌دار هم باشد سالانه بیش از ۴۰۰ هزار شغل ایجاد نمی‌کند و باید ۶۰۰ هزار کمبود در این رابطه را از طریق برنامه‌های رشد فراگیر پیگیری کرد.

توافق‌های بین‌المللی برای تأمین مالی در راه است

اما رئیس‌کل بانک مرکزی نیز در این نشست حضور داشت و در رابطه با اهمیت تأمین مالی برای ایجاد اشتغال و حمایت از بنگاه‌های اقتصادی توضیحاتی ارائه کرد.

سیف اعلام کرد که به‌زودی توافق‌نامه‌های بین‌المللی در رابطه با تأمین مالی در دستور کار قرار خواهد گرفت و به امضاء می‌رسند.

رئیس‌کل بانک مرکزی حمایت از ایجاد اشتغال و توسعه آن را در قالب سه برنامه عملیاتی مورد اشاره قرار داد و گفت که حمایت نظام بانکی از تأمین مالی بنگاه‌های کوچک و متوسط، سیاست‌های حمایت از تولید و اشتغال در بودجه سال ۱۳۹۶ و همچنین برنامه‌های حمایتی معطوف به قانون حمایت از توسعه و ایجاد اشتغال پایدار در مناطق روستایی و عشایری با استفاده از منابع صندوق توسعه ملی برنامه‌هایی است که در دستور کار قرارگرفته و می‌تواند در ایجاد اشتغال اثرگذار باشد.

وی به نکاتی در رابطه با برنامه‌های دولت در ایجاد اشتغال اشاره کرد و افزود: یکی از مهم‌ترین نقاط مشترک در ایجاد اشتغال استفاده از ظرفیت بنگاه‌های خرد، کوچک و متوسط است که در این رابطه در سال گذشته نظام بانکی اقداماتی را در رابطه با تأمین مالی انجام داد و توانست به حدود ۲۴ هزار و ۲۰۰ بنگاه کوچک و متوسط تسهیلات پرداخت کند.

رئیس‌کل بانک مرکزی همچنین نقطه مشترک دیگر را استفاده از ظرفیت‌های شورای عالی اشتغال و کارگروه‌های استانی به‌عنوان سازوکار اجرایی پیگیری و اجرای موفق برنامه‌ها در تمامی استان‌ها دانست و بر آن تأکید کرد.

سیف البته بررسی و ارزیابی سازوکار اجرایی برنامه‌هایی که در دستور کار قرار دارد را مورد توجه قرار داد.

برداشت ۱۵۰۰ میلیاردی از خزانه

اما نوبخت به‌عنوان رئیس سازمان برنامه‌وبودجه در این جلسه هماهنگی برای اجرای دو طرح ملی ایجاد اشتغال توضیحاتی درباره تأمین مالی ارائه کرد.

آن‌طور که نوبخت گفت حدود ۲۵ هزار میلیارد تومان در این طرح از سوی نظام بانکی و ۵ هزار میلیارد تومان از طریق صندوق توسعه ملی تأمین می‌شود که درمجموع حدود ۳۰ هزار میلیارد تومان خواهد بود.

رئیس سازمان برنامه بودجه همچنین اظهار کرد که حدود هزار و 500 میلیارد تومان از خزانه برای تأمین یارانه در این طرح استفاده می‌شود.

۳هزار میلیارد تومان دیگر

اما در این جلسه دوست حسینی - رئیس صندوق توسعه ملی - حضور داشت که در طی این مراسم صحبتی نکرد، اما در انتها خواستار توضیح کوتاهی درباره یک رقم ۳ هزارمیلیاردی شد.

دوست حسینی گفت: در اظهاراتی که در این جلسه مطرح شد به مواردی اشاره شده است از جمله  ۲۵ هزار میلیارد تومانی که بانک‌ها تأمین مالی می‌کنند و یا ۵ هزار میلیارد تومانی که از طریق صندوق توسعه ملی هزینه خواهد شد. همچنین آقای نوبخت نیز به هزار و 500 میلیارد تومانی که قرار است از خزانه برای یارانه سود در این طرح نیز برداشت شود اشاره‌ای داشتند اما باید بگویم که حدود 3هزار میلیارد تومان دیگر به‌عنوان یارانه ضمنی خواهد بود که درمجموع هزینه مالی این طرح را به 4هزار و 500 میلیارد تومان می‌رساند.

بااین‌حال در این جلسه هیچ توضیحی در این رابطه که این 3هزار میلیارد تومانی که رئیس صندوق توسعه ملی از آن سخن گفته چگونه تأمین مالی می‌شود، ارائه نشد

منبع :
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
متن نظر :
ارسال نظر
نظرات کاربران
میزان اهمیت
ایمیل
توضیحات
ارسال