افزایش حجم تجارت خارجی ایران در سال 95

به گزارش گمرک جمهوری اسلامی ایران، گمرک ایران میزبان هفتمین اجلاس شورای رؤسای گمرکات کشورهای عضو اکو، ۲۸ مهر ماه سال‌جاری در تهران خواهد بود.

در این نشست طرح‌های جدید و فعالیت‌ها، ابتکارات در جهت ارتقای همکاری‌های گمرکی و پیشنهاد تبادل الکترونیکی اطلاعات بین کشورهای عضو اکو مورد بحث و تبادل‌نظر قرار خواهد گرفت و درخصوص تسهیل و توسعه تجارت و مبارزه با تخلفات و قاچاق تصمیماتی اتخاذ خواهد شد. 

ایران

بر اساس این گزارش، جمهوری اسلامی ایران با حجم تجارت خارجی ۱۳۹ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار رتبه دوم تجارت خارجی در میان کشورهای عضو اکو را دارد.

میزان صادرات کشور ایران ۸۸ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار و میزان واردات آن ۵۱ میلیارد دلار بوده است.

مهم‌ترین کالاهای صادراتی ایران، نفت، گاز، محصولات پتروشیمی مواد معدنی، مواد غذایی و عمده‌ترین کالاهای وارداتی آن ماشین‌آلات و وسایل نقلیه، نهاده‌های دامی، مواد شیمیایی، غلات، قطعات یدکی خودرو است.

ترکیه

این در حالی است که جمهوری ترکیه با حجم تجارت خارجی ۳۹۹ میلیارد و ۷۹۴ میلیون دلار بیشترین میزان تجارت خارجی را در میان کشورهای عضو اکو دارد، میزان صادرات این کشور ۱۵۷ میلیارد و ۶۱۷ میلیون دلار و وارداتش ۲۴۲ میلیارد و ۱۷۷ میلیون دلار است. حجم صادرات کشورهای عضو اکو ۴۱۱ میلیارد و ۷۲۸ میلیون دلار و میزان واردات نیز ۴۳۳ میلیارد و ۵۱۹ میلیون دلار شد.

مهم‌ترین کالاهای صادراتی جمهوری ترکیه منسوجات، نخ پنبه و پارچه، محصولات آهنی و فولادی، ماشین‌آلات و اقلام عمده وارداتی شامل سوخت‌های معدنی و نفتی، گاز، ماشین‌آلات، مواد شیمیایی، محصولات پلاستیکی می‌باشد.

قزاقستان

کشور قزاقستان با حجم تجارت خارجی ۱۱۹ میلیارد و ۴۵۱ میلیون دلار رتبه سوم را در میان کشورهای عضو اکو را به خود اختصاص داده است. میزان صادرات این کشور ۷۸ میلیارد و ۲۳۸ میلیون دلار و حجم واردات آن به ۴۱ میلیارد و ۲۱۳ میلیون دلار رسیده است.

مهم‌ترین کالای صادراتی قزاقستان؛ نفت، فلزات آهنی و غیرآهنی، مواد شیمیایی، غلات، پشم و گوشت است همچنین اقلام عمده وارداتی این کشور، ماشین‌آلات و قطعات آن، محصولات صنعتی، گاز طبیعی و کالاهای معدنی است.

جمهوری آذربایجان

جمهوری آذربایجان رتبه چهارم تجارت خارجی را در میان کشورهای عضو اکو دارد حجم تجارت خارجی این کشور ۳۷ میلیارد و ۵۹۲ میلیون دلار بوده است، میزان صادراتش ۲۸ میلیارد و ۲۶۰ میلیون دلار و واردات آن ۹ میلیارد و ۳۳۲ میلیون دلار است.

عمده‌ترین کالای صادراتی این کشور نفت و محصولات نفتی، پنبه، میوه، خشکبار، سنگ آلومینیوم و مهم‌ترین اقلام وارداتی آن گندم، آرد، دارو، شکر و ماهی است.

پاکستان

این گزارش می‌افزاید، جمهوری اسلامی پاکستان با حجم تجارت خارجی ۷۲ میلیارد و ۳۵۰ میلیون دلار رتبه پنجم را داراست در حالی که میزان صادرات این کشور ۲۴ میلیارد و ۷۱۴ میلیون دلار و حجم وارداتش به ۴۷ میلیارد و ۶۳۶ میلیون دلار رسیده، مهم‌ترین کالاهای صادراتی پاکستان پنبه، شکر، منسوجات، پوشاک و برنج و اقلام عمده وارداتی آن تجهیزات صنعتی، وسایل نقلیه، سنگ آهن، گندم، چای، کود است.

ترکمنستان

کشور ترکمنستان در رتبه ششم تجارت خارجی در میان کشورهای عضو اکو را داراست و میزان حجم تجارت خارجی این کشور ۲۷ میلیارد و ۸۰۰ میلیون دلار رسیده است که از این میزان، حجم صادرات آن ۱۷ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار و وارداتش ۱۰ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار بوده است.

مهم‌ترین کالاهای صادراتی ترکمنستان گاز طبیعی، نفت، پنبه، محصولات نفتی، غذاهای فرآوری شده و اقلام عمده وارداتی این کشور ماشین‌آلات و قطعات، غلات، مواد غذایی و نوشیدنی، پلاستیک و گندم است.

ازبکستان

رتبه هفتم تجارت خارجی را کشور جمهوری ازبکستان با میزان ۲۷ میلیارد و ۲۰۰ میلیون دلار داراست که صادرات آن ۱۳ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار و وارداتش ۱۳ میلیارد و ۹۰۰ میلیون دلار است.

همچنین عمده کالاهای صادراتی جمهوری ازبکستان پنبه، طلا، گاز طبیعی، کود و ابریشم و مهم‌ترین کالاهای وارداتی آن شامل مواد معدنی و شیمیایی، غلات، لاستیک و پلاستیک و ماشین‌آلات است.

قرقیزستان

کشور جمهوری قرقیزستان با حجم صادرات یک میلیارد و ۶۵۰ میلیون دلار و واردات ۵ میلیارد و ۷۳۲ میلیون دلار، میزان تجارت خارجی این کشور به ۷ میلیارد و ۳۸۲ میلیون دلار می‌رسد که رتبه هشتم را در میان کشورهای عضو اکو دارا می‌باشد و عمده‌ترین کالاهای صادراتی قرقیزستان غلات، فلزات گرانبها، تنباکو، پنبه و ضایعات آلومینیوم و عمده‌ترین کالاهای وارداتی آن محصولات معدنی، گاز طبیعی، خودرو، منسوجات، سوخت است.

تاجیکستان 

این گزارش حاکی است که جمهوری تاجیکستان با میزان صادرات ۱ میلیارد و ۷۸ میلیون دلار و واردات ۴ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار از نظر میزان تجارت خارجی در رتبه نهم قرار دارد و همچنین اقلام عمده صادراتی این کشور خشکبار، فرش، پشم، پنبه خام، پوست حیوانات و عمده‌ترین کالاهای وارداتی‌اش محصولات نفتی، مواد غذایی، شکر، گندم و آرد است.

افغانستان

شایان ذکر است کمترین میزان تجارت خارجی را در میان کشورهای عضو اکو با میزان ۸ میلیارد و ۳۰۰ میلیون دلار به کشور جمهوری اسلامی افغانستان اختصاص دارد. میزان صادرات این کشور ۵۷۱ میلیون دلار و وارداتش ۷ میلیارد و ۷۲۹ میلیون دلار است.

عمده‌ترین کالاهای صادراتی این کشور خشکبار، فرش و پشم، پنبه خام، پوست حیوانات، سنگ‌های قیمتی بوده است و مهم‌ترین کالاهای وارداتی آن محصولات نفتی، مواد غذایی، شکر، گندم و آرد است.

گفتنی است کشورهای جمهوری اسلامی ایران، ترکیه، پاکستان، افغانستان، آذربایجان، ترکمنستان، قرقیزستان، قزاستان ازبکستان و تاجیکستان از اعضای سازمان همکاری‌های اقتصادی (اکو) هستند.

منبع :
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
متن نظر :
ارسال نظر
نظرات کاربران
میزان اهمیت
ایمیل
توضیحات
ارسال