ممنوعیت صدور حواله‌های بانكی برداشته شد

با دستور اخیر بانك مركزی، بانك‌ها موظف شدند تا حواله‌های ساتنا و پایا را بدون الزام مشتری به داشتن حساب در بانك مورد مراجعه صادر كنند. در این حالت نقل و انتقال بین بانكی با سهولت بیشتری برای مشتریان انجام خواهد شد.

سامانه‌های ساتنا و پایا به عنوان جایگزین چك بین بانكی عمل كرده و انتقال وجوه بین بانكی را با سرعت و دقت بیشتر اما با ریسك و هزینه كمتر انجام می‌دهد. این سامانه‌ها از زمان راه‌اندازی، ضمن توقف فرآیند كاغذی، پیچیده و زمانبر موجب تحولاتی در ابعاد نظارتی، سیاستگذاری و مشتری در صنعت بانكداری شد.

سامانه‌های ساتنا و پایا در ابتدای راه‌اندازی با برخی محدودیت‌هایی همراه بود كه به تدریج تا حدودی حل و فصل شده و بانك‌ها ملزم به ارائه خدمات آسان‌تر به مشتریان خود از طریق این سامانه‌ها شدند.

این در حالی است كه پیش‌تر به دلیل نامشخص بودن اطلاعات مربوط به حساب مقصد با توجه به احتمال بروز اشتباه از سوی كاربر یا مشتری در درج شماره شبا و همچنین غیرفعال بودن حساب مقصد و امكان برگشت حواله، تبعات و مشكلاتی را به همراه داشت. در این حالت عدم ارائه خدماتی مانند كارسازی و ارسال مبلغ چك از طریق حواله ساتنا و پایا بدون داشتن حساب مشتریان در بانك مبدا و لزوم تعدد حساب مشتریان در بانك‌های مختلف از جمله چالش‌ها بود.

بر این اساس چندی پیش سامانه‌یی تحت عنوان سامانه استعلام شبا از سوی بانك مركزی تولید و در اختیار بانك‌ها قرار گرفت. این سامانه علاوه بر مزیت كنترل مواردی از جمله صحت نام و نام خانوادگی فردی كه شماره شبا به وی تعلق دارد و همچنین فعال بودن حساب مقصد، امكان ارائه در بانك‌های مختلف (از طریق شعبه، اینترنت و...) را نیز فراهم آورد.

بنابراین با راه‌اندازی سامانه استعلام شبا، بهانه بانك‌ها برای نامعلوم بودن صاحب شماره شبا در نقل و انتقال از طریق ساتنا و پایا حذف شد، چرا كه در حالت قبلی با توجه به ریسكی كه می‌توانست به همراه داشته باشد بانك‌ها حاضر نبودند برای مشتریانی كه در بانك آنها حسابی ندارند برای بانك دیگری حواله صادر كنند.
منبع :
ارسال نظر
نام :
ایمیل :
متن نظر :
ارسال نظر
نظرات کاربران
میزان اهمیت
ایمیل
توضیحات
ارسال